De Familie Brontë

Better to be without logic than without feeling

Brontë Country

Brontë Country

[smooth=id:1;]

Haworth

In Haworth (spreek uit als Howarth), Yorkshire, hebben de Brontës het grootste deel van hun leven gewoond. Het postkantoor waar ze hun manuscripten verstuurden naar uitgevers is er nog steeds. Net als de Black Bull, het café waar Branwell net iets te vaak zijn tijd doorbracht. Haworth is een echte bedevaartplaats geworden, met als hoogtepunt uiteraard de Parsonage. Maar ook de kerk, die sinds de Bontës wel is verbouwd, is een bezienswaardigheid. Daar vind je het familiegraf, niet ver van de kerkbank waar het gezin op zondagen naar de preken van vader Patrick luisterden. De steile Main Street in Haworth is op zich al een belevenis: romantische bed & breakfasts, gezellige restaurantjes en prachtige boekwinkeltjes liggen er zij aan zij. Wie op zoek is naar een leuke uitgave van één van de boeken van de Brontës, vindt deze zeker in Haworth.

De Parsonage

De pastorie waar de familie Brontë woonde, werd in 1928 het Brontë Parsonage Museum. Hier zijn veel spullen van en over de Brontës bij elkaar gebracht. Je vindt er de kleine verhalenbundeltjes die Branwell en Charlotte als kinderen schreven, de piepkleine handschoentjes van Charlotte, tekeningen van Emily en waar mogelijk, de meubels die de Brontës zelf hebben gebruikt. De bank in de benedenkamer schijnt zelfs de echte sofa te zijn waar Emily op lag toen zij stierf. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen.

Brontë Birthplace

Voordat de familie in Haworth terecht kwam, woonden de Brontës in Thornton, niet ver van Bradford. Market Street 74 is het adres waar Charlotte, Branwell, Emily en Anne zijn geboren. Het huis is in 2007 geveild voor ongeveer 2 ton in Engelse ponden. De vorige eigenaar had zoveel mogelijk originele elementen intact gelaten en geïnteresseerden konden het huis op afspraak bezichtigen. Wat de plannen van de nieuwe eigenaar zijn, is nog niet duidelijk.

De moors

Na een bezoek aan de Parsonage is een wandeling over de moors eigenlijk verplicht voor iedere Brontë-fan. De heidegrond die achter de pastorie ligt, is in niets veranderd sinds de negentiende eeuw. Het museum heeft voor zijn bezoekers een wandeling uitgezet naar Top Withens, een ruïne die de inspiratie zou zijn geweest voor Emily Brontë’s Wuthering Heights.

Oakwell Hall

Oakwell Hall is een zestiende eeuws landhuis in Birstall. Het huis werd in de negentiende eeuw gebruikt als meisjesschool. Ellen Nussey, hartsvriendin van Charlotte, kreeg hier onderwijs. Charlotte heeft Oakwell Hall zeker één keer bezocht en gebruikte het in haar boek Shirley voor de beschrijving van Fieldhead. De Hall is open voor publiek.

The Red House

In Gomersal staat The Red House, het huis waar Charlotte’s vriendin Mary Taylor woonde. Het huis is te bezichtigen. Het is volledig teruggebracht in de stijl van de jaren 1830, de tijd dat Charlotte regelmatig bij Mary op bezoek kwam. In de schuur achter het huis is een tentoonstelling over hoe Charlotte de familie Taylor en hun kennissen in Gomersal gebruikte – of misbruikte voor haar beschrijvingen in haar boek Shirley.

Anne’s graf in Scarborough

Op de begraafplaats van St. Mary’s Church in Scarborough ligt het graf van Anne Brontë. Anne bezocht Scarborough in de hoop te herstellen van tuberculose, maar ze stierf daar op maandag 28 mei 1849. Charlotte was bij haar. De begrafenis werd twee dagen later gehouden, wat betekende dat vader Patrick niet op tijd in Scarborough kon zijn. De afstand tussen Haworth en Scarborough is bijna honderd mijl, in die tijd een enorme afstand.
Het graf van Anne is eenvoudig te vinden: het is het enige graf op het kerkhof dat nog altijd voorzien is van bloemen.

Hathersage

In Jane Eyre stond Hathersage model voor het dorpje Morton, waar Jane werkt als onderwijzers nadat ze Thornfield heeft verlaten. Charlotte Brontë is zelf in Hathersage geweest, toen zij haar vriendin Ellen Nussey bezocht. De naam Morton is niet uit de lucht komen vallen, maar is terug te leiden tot Hathersage. De eigenaar van de lokale pub, de George Inn, heette Morton. Peak Experience heeft een wandelroute rondom Hathersage uitgezet, waarbij de wandelaar langs verschillende Brontë-gerelateerde plekken komt. Je vindt de route hier.

Comments are closed.