De Familie Brontë

Better to be without logic than without feeling

De Brontës

Anne, Emily en Charlotte Brontë, geschilderd door hun broer Branwell Brontë. Branwell had zichzelf in het midden geschilderd, maar later verwijderd.

Anne, Emily en Charlotte Brontë, geschilderd door hun broer Branwell Brontë. Branwell had zichzelf in het midden geschilderd, maar later verwijderd.

De familie Brontë

Was het Brunty of Prunty? Hoe dan ook, de vader van Charlotte, Emily, Anne en Branwell werd niet geboren met de achternaam Brontë. Hij was zoon van een Ierse boer, maar had weinig interesse in het agrarische leven. Patrick richtte op zijn zestiende een eigen school op en werd een paar jaar later toegelaten tot Cambridge. Brunty/Prunty werd Brontë toen Patrick zich inschreef in Cambridge. Waarschijnlijk koos hij voor deze naam omdat nationale held admiraal Horatio Nelson enkele jaren daarvoor tot ‘Duke of Bronte’ in Sicilië werd benoemd.

Maria Branwell en Patrick Brontë trouwden in 1812. Zij kregen zes kinderen: Maria, Elizabeth, Charlotte, Branwell, Emily en Anne. In 1820 verhuisde het gezin van Thornton naar Haworth, een jaar later overleed moeder Maria. Enkele jaren later overleden dochters Maria en Elizabeth.

Schrijven

De vier overgebleven Brontë kinderen vermaakten zichzelf met het verzinnen van toneelstukken, het schrijven van verhalen en het ‘uitbrengen’ van zelfgemaakte tijdschriften. Ook schreven ze veel gedichten. In 1846 brachten de drie dochters een eigen dichtbundel uit, daarna volgde van ieder van hen een of meerdere romans.

Haworth

Nog tijdens het leven van Charlotte werd Haworth, de plaats waar de Brontës het grootste deel van hun leven hebbendoorgebracht, een soort bedevaartsoort. Begin twintigste eeuw werd de Parsonage (de pastorie) een museum, waar jaarlijks duizenden Brontë-liefhebbers van uit de hele wereld naar toe trekken. In de kerk naast de pastorie ligt de hele familie, behalve Anne, begraven.

Biografisch werk over de Brontës:

  • Barker, Juliet, The Brontës
  • Miller, Lucasta, The Brontë Myth
  • Barker, Juliet, The Brontës: A Life in Letters
  • Bentley, Phyllis, The Brontës and Their World
  • Alexander, Christine en Smith, Margaret, The Oxford Companion to the Brontës

Comments are closed.