De Familie Brontë

Better to be without logic than without feeling

Anne Brontë

Anne Brontë, portret geschilderd door haar zus Charlotte.
Anne Brontë, portret geschilderd door haar zus Charlotte.

Anne Brontë (pseudoniem Acton Bell) (1820 – 1849) was het zesde en jongste kind van Patrick Brontë en zijn vrouw Maria. Ze werd geboren op 17 januari 1820 in Thornton, Yorkshire. Anne was zachtmoedig en vriendelijk, anders dan haar zussen, zo omschreef een vriendin van de familie haar. Net als haar zus Emily – de twee waren onafscheidelijk – hield ze veel van dieren. Toen ze een jaar oud was, overleed haar moeder aan kanker en werd ze opgevoed door haar tante. Haar oudere zussen gingen al snel naar school, maar Anne was nog te jong. Ze is nooit naar school gegaan, haar oudste zussen overleden op school en Charlotte en Emily waren er snel weggehaald. Ze kreeg onderwijs van haar vader en tante Elizabeth Branwell.

Anne, die haar echte moeder nooit echt gekend heeft, was erg hecht met haar tante en sliep ook bij haar op de kamer en niet bij haar zussen. Toch kon ze het altijd goed vinden met haar zussen en oudere broer. Samen met Emily had ze een eigen wereld genaamd Gondal, wat de tegenhanger was van Angria, de wereld van Branwell en Charlotte. Anne werd omschreven door Ellen Nussey, een vriendin van Charlotte:

“Anne, dear gentle Anne was quite different in appearance from the others, and she was her aunt’s favourite. Her hair was a very pretty light brown, and fell on her neck in graceful curls. She had lovely violet-blue eyes, fine pencilled eyebrows and a clear almost transparent complexion. She still pursued her studies and especially her sewing, under the surveillance of her aunt. “ (Chitham, 1991, p. 39)

Anne kreeg les in onder andere muziek en tekenen en later werd Charlotte haar docente. Na Charlotte en ook Emily ging Anne naar Roe Head School op vijftienjarige leeftijd. Anne was een hardwerkend meisje, ze wilde niet opgeven en eerder naar huis gaan zoals Emily gedaan had. Ze bleef er twee jaar en won een medaille voor goed gedrag (december 1836). Anne is nooit getrouwd geweest, ook al doen enkele bronnen vermoeden dat Anne verliefd was op William Weightman, het hulpje van haar vader. Veel is er nooit van gekomen, alleen doen enkele gedichten van haar vermoeden dat ze weldegelijk verliefd was. Ook Agnes Grey, het personage van haar eerste boek, werd verliefd op een geestelijke. William stierf op 6 september 1842. Het verdriet van het verlies beschreef ze in enkele gedichten.

William Weightman

And yet I cannot check my sighs,
Thou wert so young and fair,
More bright than summer morning skies,
But stern death would not spare;

He would not pass our darling by
Nor grant one hour’s delay,
But rudely closed his shining eye
And frowned his smile away,

That angel smile that late so much
Could my fond heart rejoice;
And he has silenced by his touch
The music of thy voice.

Literaire werken

In 1845 waren alle (nog levende) Brontës thuis, maar gezellig was het waarschijnlijk niet. Branwell was verslaafd aan drank en opium en Charlotte was depressief nadat ze terug was gekomen uit Brussel. Echter kwam Charlotte nu wel met het idee om hun gedichten uit te geven, en dit deden ze, The Poems of Currer, Ellis, and Acton Bell werden gepubliceerd. De kosten waren 31 pond en 10 shillings, er werden twee exemplaren verkocht. Enkele jaren later vertrok Anne naar de Ingham familie om als gouvernante te gaan werken. Het boek Agnes Grey (1847) beschrijft deels haar persoonlijke ervaringen. De kinderen van de familie Ingham waren vervelend en Anne kon er niet lang blijven. Bij de volgende familie, de familie Robinson, bleef ze zeker vijf jaar werken. Haar werken Agnes Grey en Tenant of Wildfell Hall werden niet beide hetzelfde ervaren. De eerste vonden critici iets te negatief geschreven, maar de tweede viel niet in de smaak en werd als ‘wreed’ beoordeeld. Inspiratie voor haar tweede boek komt waarschijnlijk voort van een soort gelijk verhaal dat de ronde deed bij haar in de buurt en de verslaving aan drank en opium van haar broer.Graf van Anne Bronte

Toen Emily stierf aan tuberculose, kreeg ook Anne deze ziekte. Ze vertrok in mei 1849 richting Scarborough waar ze niet veel later kwam te overleiden. Ze is begraven in St. Mary’s Churchyard en is daarmee de enige Brontë die niet in het familie graf ligt.

Geschreven boeken/publicaties:

  • Agnes Grey (1847)
  • Tenant of Wildfell Hall (1848)
  • Poems by Currer, Ellis, and Acton BellLondon: Aylott and Jones, 8, Paternoster Row, 1846.
  • Brontë Poems A.C. Benson, Ed. London: Smith, Elder, 1915.
  • The Poems of Anne Brontë: A New Text and Commentary Edward Chitham, Ed. London and Basingstoke: The Macmillan Press Ltd, 1979.

Biografisch werk over Anne Brontë:

  • The Life of Charlotte Brontë by Elizabeth Gaskell, 1857.
  • Anne Brontë. A Biography by Winifred Gerin,1959.
  • Anne Brontë: Her Life and Work by A. Harrison and D. Stanford, 1959.
  • A Life of Anne Brontë by Edward Chitham. Oxford: Blackwell Publishers, 1991.
  • The Brontës by Juliet Barker. New York: St. Martin’s Press, 1994.

Verfilmingen:

Comments are closed.