De Familie Brontë

Better to be without logic than without feeling

Branwell Brontë

(Patrick) Branwell Brontë (1817 – 1848)

Branwell Brontë werd op 26 juni 1817 geboren in Thornton, Yorkshire. Hij werd vernoemd naar zijn vader Patrick en kreeg als tweede naam, zoals in die tijd vaker gebeurde, de meisjesnaam van zijn moeder (Branwell) mee.

Dichter

Branwell Brontë

Branwell Brontë

Branwell wilde dichter worden en probeerde zijn gedichten gepubliceerd te krijgen, maar zonder succes. Hij besloot zich te richten op portretschilderen, maar ook daarin faalde hij. Het lukte hem niet een plek te krijgen op de Royal Academy of Arts. Eigenlijk leek alles wat Branwell ondernam gedoemd te mislukken. Maar op 5 juni 1841 werd eindelijk zijn gedicht ‘Heaven and Earth’ gepubliceerd in de Halifax Gaurdian. Tot 1847 weet hij in totaal 18 gedichten te publiceren. Maar plannen voor een roman of een gedichtenbundel lopen op niets uit. Pas in 1997 en 1999, bijna 150 jaar na zijn dood, worden Branwells gedichten verzameld en in twee bundels uitgebracht.

Dat Branwell postuum een plek kreeg in de kunstwereld is te danken aan de faam van zijn zusters. Het beroemde schilderij dat hij van hen maakte, hangt tegenwoordig in de National Portrait Gallery in Londen.

Drugs en drank

Met een baan als onderwijzer bij de vooraanstaande familie Robinson had Branwell in ieder geval wel een inkomen. Maar door een schandaal – vermoedelijk een relatie met Mrs Robinson, hoewel zij dit altijd heeft ontkend – kreeg Branwell na ruim twee jaar zijn ontslag. Daarna ging het snel bergafwaarts met hem. Hij was een vaste klant van de kroeg om de hoek bij the parsonage in Haworth, raakte verslaafd aan opium en stak zich diep in de schulden. Op 24 september 1848 stierf hij, vermoedelijk aan tuberculose verergert door delirium tremens.

Biografisch werk over Branwell Brontë:

  • Du Maurier, Daphne, The Infernal World of Branwell Brontë
  • Gérin, Winifred, Branwell Brontë

Comments are closed.