De Familie Brontë

Better to be without logic than without feeling

Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (1816-1855)

Charlotte Brontë, rond 1850 getekend door de beroemde tekenaar George Richmond

Charlotte Brontë, rond 1850 getekend door de beroemde tekenaar George Richmond

Van de drie schrijvende zusters is Charlotte Brontë (pseudoniem Currer Bell) de enige die lang genoeg leefde om een bescheiden oeuvre op te bouwen. Charlotte werd geboren op 21 april 1816 in Thornton, bij Bradford in Yorkshire. Charlotte ging in 1824, samen met haar oudere zussen Maria en Elizabeth, naar Cowan Bridge School. Deze school komt later terug in Jane Eyre, als Lowood Institution. De emotionele ervaringen die in het boek beschreven worden, zijn grotendeels gebaseerd op Charlotte’s eigen ervaringen. Op Cowan Bridge werden Maria en Elizabeth ernstig ziek; ze overleden beiden kort na elkaar, in mei 1825. Charlotte en haar jongere zus Emily werden direct van school gehaald en kregen de jaren daarna onderwijs van hun tante, Elizabeth Branwell.

Brussel
De rest van haar schooltijd maakte Charlotte af op Roe Head School, waar ze daarna korte tijd als onderwijzeres werkte. In tegenstelling tot het beeld dat lang van de zusjes Brontë heeft bestaan – drie eenzame vrouwen op de afgelegen Engelse moors – kregen ze meer van de wereld te zien dan menig andere vrouw in die tijd. Charlotte en Emily studeerden een jaar lang aan het Pensionnat Heger in Brussel. Terwijl Emily het na een jaar voor gezien hield – ze had erg last van heimwee – keerde Charlotte voor nog een jaar terug. Niet in de hoedanigheid van studente, maar als lerares Engels.

Eerste roman
Charlotte begon, net als haar zusjes en broer, op jonge leeftijd met schrijven. Iets wat door vader Patrick Brontë werd aangemoedigd. De eerste roman die zij schreef, The Professor, werd echter door alle uitgevers afgewezen. Eén uitgever, Smith, Elder and Company, wilde wel iets meer lezen van deze ‘Currer Bell’, het mannelijke pseudoniem dat Charlotte gebruikte. Kort daarna stuurde zij het manuscript van Jane Eyre toe. De uitgever besloot na de hele nacht doorgelezen te hebben, dat hij Jane Eyre beslist wilde uitgeven. Dat bleek geen slechte beslissing, want drie maanden na de eerste druk, was het boek al toe aan een herdruk. Het boek werd geprezen, maar ook verguisd. Tegenstanders vonden het te grof en te zeer ingaan tegen alle bestaande conventies.

In haar korte leven schreef Charlotte nog twee andere boeken: Shirley en Villette. Na de voltooiing van haar laatste boek, trouwde ze met Arthur Bell Nicholls. Het huwelijk duurde niet lang: nog geen jaar later overleed zij door complicaties tijdens haar zwangerschap. Postuum werd twee jaar later alsnog The Professor, haar eerste roman, gepubliceerd.

Biografisch werk over Charlotte Brontë:
• Gaskell, Elizabeth, The Life of Charlotte Brontë
• Gérin, Winifred, Charlotte Brontë: The Evolution of Genius
• Fraser, Rebecca, Charlotte Brontë

Comments are closed.