De Familie Brontë

Better to be without logic than without feeling

Emily Brontë

Emily Brontë, een olieverfschilderij gemaakt door haar broer Branwell
Emily Brontë, een olieverfschilderij gemaakt door haar broer Branwell

Emily Jane Brontë (pseudoniem Ellis Bell) (1818 – 1848)  is de meest mysterieuze en eigenzinnige van de Brontës. Ze werd geboren op 30 juli 1818 (74 Market Street)  in Thornton, Yorkshire.  Zij was de vierde dochter van Maria Branwell (1783 – 1821) en Patrick Brontë (1777 – 1861). Haar moeder overleed aan kanker toen zij nog maar drie jaar oud was. Op jonge leeftijd lieten ze Thornton achter zich om naar Haworth te verhuizen. Haar oudere zussen Maria (1814 – 1825), Elizabeth (1814 – 1825), Charlotte (1816 – 1855) en broer Patrick Branwell (1817 -1848) en jongere zus Anne (1820 – 1849) werden na de dood van hun moeder, opgevoed door hun tante, Elizabeth Branwell (1776 – 1842).

Op zesjarige leeftijd ging ze naar de Clergy Daughter’s School in Cowan Bridge samen met haar zussen. Een jaar later overleden Maria en Elizabeth en zij ging samen met Charlotte terug naar huis.

Samen met Anne creëerde zij op papier het koninkrijk Gondal, de tegenhanger van Angria, het koninkrijk van Charlotte en Branwell. Helaas is er, in tegenstelling tot de schrijfsels over Angria, nauwelijks iets van Gondal overgebleven. Verder vermaakte de kinderen zichzelf met het lezen van onder andere Shakespeare, de bijbel, muziek en het vertellen van verhalen.

De meningen over Emily zijn altijd uiteenlopend geweest. Sommigen beschreven haar als de mooiste van de zusjes, met vriendelijke ogen. Een bediende van de Brontës vond haar blik echter als die van een ongetemd wezen en omschreef Emily als iemand die zich niets aantrok van anderen en zich liever bezighield met de huisdieren.

Studeren

Emily was niet iemand die zich graag onder de mensen bevond. Sommigen zagen het als verlegenheid, volgens anderen was het eigenzinnigheid. In 1835 ver trok ze met haar zus Charlotte naar Miss Wooler’s school in Roe Head, Mirfied.  Enkele jaren heeft ze gewerkt als gouvernante, maar ging in 1842 toch weer naar school. Ze vertrok naar Brussel, naar Pensionnat Heger, om Frans en Duits te studeren. Ze studeerde liever dan dat ze de avonden doorbracht met andere mensen. Heger omschreef haar als iemand met een ijzeren karakter. ‘Als ze een man was geweest, was ze een groot leider geworden’, heeft hij ooit over Emily gezegd.

Toen tante Elizabeth kwam te overlijden, ging ze weer terug naar huis om bij haar vader te wonen. Hier ging ze vooral bezig met het schrijven van gedichten.

De zussen hadden altijd gehoopt een eigen school te beginnen, maar dat is er nooit van gekomen. Charlotte kwam  daarom met het idee om hun gedichten te publiceren. In 1846 verscheen onder hun pseudoniemen (Currer, Ellis en Acton Bell) een boekje met hun gedichten. Het was misschien niet het meest succesvolle wat ze geschreven hadden, maar ze kregen wel de smaak te pakken.

In 1847 verscheen Wuthering Heights, het enige boek van Emily. Een jaar later overleed ze, op 19 december 1848, kort nadat haar broer was begraven.

Ze ligt begraven in het familie graf in Hawort, West Yorkshire, Engeland in de Church of Saint Michael and All Angels.

Geschreven boeken:

  • Wuthering Heights (1847)

Wuthering HeightsWuthering Heights

In 1847 wordt Wuthering Heights gepubliceerd, samen met Anne’s eerste roman Agnes Grey. De recensies waren overwegend negatief, helaas is nergens beschreven hoe Emily daarop reageerde.
Na de dood en begrafenis van Branwell in september 1848 had de hele familie last van verkoudheid en griepjes. Maar Emily was de enige die steeds bleker en dunner werd. Hoewel het voor iedereen duidelijk was dat zij tuberculose had, bleef zij zelf haar ziekte ontkennen. Pas drie uur voor haar dood liet zij een dokter toe. Ze stierf op 19 december 1848.

Biografisch werk over Emily Brontë:

  • Chitham, Edward, A life of Emily Brontë
  • Winifred, Gérin, Emily Brontë
  • Davies, Stevie, Emily Brontë: Heretic

Verfilmingen van Wuthering Heights:

 

Comments are closed.