De Familie Brontë

Better to be without logic than without feeling

Grafsteen Anne Brontë niet meer te redden

Posted By on 5 oktober 2010

Het graf van Anne Brontë in 2004.

De grafsteen van Anne Brontë in Scarborough is niet meer te redden en wordt aan de elementen prijsgegeven. Dat meldt Brontë Society Trustee Stephen Whitehead vandaag via de Brontë Parsonage Blog. De beheerders van de steen besloten van verdere conservering af te zien nadat door deskundigen is vastgesteld dat hij onomkeerbaar is aangetast door de zoute zeelucht en de koude winters.
Zelfs constante behandeling van de grafsteen kan het verval niet meer stoppen. Toen die conclusie afgelopen jaar kwam vast te staan, ontbrandde een brede discussie over hoe te handelen tussen onder andere de dominee van Scarborough, leden van de Brontë Society en bezoekers van het graf. Vervanging door een replica en zelfs het verplaatsten van Anne’s lichaam naar haar oude woonplaats Howarth werden geopperd en afgewezen.

Plaquette
Uiteindelijk is besloten de steen aan de elementen prijs te geven en volgend jaar op het graf een weervastere lijstenen plaquette te plaatsen. Daarop zal naast informatie over Anne, de volledige tekst van de grafsteen te lezen zijn. Inclusief de verkeerde leeftijd van overlijden. Anne was 29 toen ze stierf en niet 28 zoals op de grafsteen is vermeld.
Anne stierf in Scarborough in mei 1849, kort nadat ze samen met zus Charlotte was gearriveerd. De aan tuberculose lijdende schrijfster was naar de kustplaats afgereisd om aan te sterken. Charlotte besloot haar niet te begraven bij de rest van de familie in Haworth, maar ‘to lay the flower where it had fallen’. Het graf op de begraafplaats van St. Mary’s wordt nog steeds door veel bewonderaars bezocht.


Comments

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is currently enabled so there will be a delay between when you post your comment and when it shows up. Patience is a virtue; there is no need to re-submit your comment.

Why ask?