De Familie Brontë

Better to be without logic than without feeling

Toneelgroep Dorst speelt De Brontë Sisters

Posted By on 28 april 2009

Toneelgroep Dorst heeft haar speellijst voor de voorstelling De Brontë Sisters nu online staan. Van september tot en met januari trekt de groep met het toneelstuk over de levens van de gezusters Brontë door heel Nederland. De eerste voorstelling is in Zaandam op 30 september, de première is op 16 oktober in Haarlem.

foto-de-bronte-sisters

De volledige speellijst vind je hier.

Over het toneelstuk schrijft de toneelgroep op haar website:

SEIZOEN 2009 – 2010

speelperiode 1 oktober 2009 tot 14 januari 2010

PETRA LASEUR, TRUDY DE JONG, ELSJE DE WIJN en THEO DE GROOT (tgDorst)

DE BRONTË SISTERS

vrij naar de Brontës, leven en werk van de familie Brontë door Matin van Veldhuizen
regie KEES HULST kostuums YAN TAX
licht NICO DE ROOIJ techniek TOM VAN WIJNGAARDEN

Petra Laseur staat in 2009 50 jaar op de planken

Geen enkele familie in de literaire wereldgeschiedenis neemt zo’n bijzondere plaats in als de familie Brontë. Emily Brontë schreef Wuthering Heights (Woeste Hoogten) – een zonderling maar ongeëvenaard meesterwerk, waarin haat, jaloezie en een vernietigende passie de boventoon voeren en is een van de meest aangrijpende liefdesgeschiedenissen aller tijden. Haar denkbeelden over leven, dood, verbeelding, vrijheid en goddelijke macht hebben een diepgang, vergelijkbaar met die van Shakespeare. Charlotte schreef Jane Eyre, evenals Woeste Hoogten veelvuldig bewerkt tot film en t.v.serie. Charlotte werd heen en weer geslingerd tussen haar sterke zedelijkheidsgevoel en haar heftige seksuele gevoelens. De jongste zuster Anne schreef Agnes Grey, was vroom en ingetogen en hun enige broer Branwell hartstochtelijk, opstandig en een opschepper; aanvankelijk een veelbelovend schrijver en kunstenaar ging hij tenonder aan drank en opium. Hun leven was kort maar is vereeuwigd door hun roem. Over deze levens en hun indrukwekkende werk gaat De Brontë Sisters.


Comments

2 Responses to “Toneelgroep Dorst speelt De Brontë Sisters”

 1. Els Baan zegt:

  Wat een geweldig stuk, het voert je mee!! prachtig acteerwerk, ik heb nog nooit in zo’n stille zaal gezeten zoals in de Koningshof Maassluis, er werd amper gehoest. Chapeau!!

 2. Christelle Chamuleau zegt:

  Toneelgroep Drost speelt De Brontë Sisters
  Prachtige jubileumvoorstelling voor Petra Laseur

  Toneelvoorstelling: De Brontë Sisters. Spel: Petra Laseur, Trudy de Jong, Elsje de Wijn en Theo de Groot. Regie: Bart Klever. Gezien: 20 november 2009, theater Kleintje Kolk in Assen (in het kader van ‘Theater De Kolk on Tour’). Speellijst: http://www.toneelgroepdorst.nl

  Vader Brontë blijft hulpeloos achter met 3 dochters en 1 zoon. Als hij een aanstelling als predikant in Haworth krijgt, verhuist het gezin uit hun vertrouwde Thornton. Het nieuwe huis kijkt uit op het kerkhof; de achterkant komt uit op de moors – een ruige, rotsachtige, met heistruiken begroeide berglandschap. Even beklemmend en deprimerend is het leven voor de kinderen Brontë.

  Haworth was zeer geïsoleerd en gold als een van de smerigste en ongezondste streken van Engeland. De dorpsgemeenschap was gesloten; de mensen hard, stug en onvriendelijk. De Brontës bleven buitenstaanders.
  In dit troosteloze en grimmige klimaat moesten de jonge kinderen zien te overleven. Ze kregen onderling een sterke band en probeerden de hardheid van hun bestaan te verzachten door troost te putten uit het verzinnen van verhaaltjes over verre oorden. Ze schreven deze op in kleine, zelfgemaakte boekjes van 2,5 x 5 cm. Er moeten er ruim 100 zijn geweest.

  Over de verwoeste levens van de Brontë zusjes is veel bekend. Minder bekend is het leven van hun broer Branwell. Tekstschrijver en acteur De Groot pakt zodoende alle ruimte die er is om een overtuigende jongeman neer te zetten, die de hoop en trots is van vader en zussen en dit niet waarmaakt.

  We volgen de vervreemde levens van Charlotte (De Wijn), Branwell (De Groot), Emily (De Jong) en Anne (Laseur) vanaf hun moederloze kinderjaren tot hun dood. Vier acteurs, niet meer zo jong – stuk voor stuk zetten ze hier jonge en gevoelige kinderen neer. Ze spelen geen kinderen, maar de emoties van deze kinderen worden overtuigend overgebracht: geen irritante piepstemmetjes of raar kleutergedrag, maar prachtig ingehouden frustraties, angst en verdriet zoals kinderen dat ervaren. De tekst ondersteunt hun spel: krachtig, eenvoudig en zonder pathetiek. De acteurs spelen op een ambachtelijk hoog niveau.

  Duidelijk is dat de kinderen in hun jeugd zo zwaar geleden hebben dat het noodlot hun blijft achtervolgen. Hun succes volgt pas na hun dood, zoals dat vaker gebeurt met onfortuinlijke kunstenaars. Van dit succes heeft Drost een aangrijpende productie gemaakt.
  Laseur onderstreept met deze productie haar 50-jarig toneeljubileum en haar meesterschap.

  Christelle Chamuleau

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is currently enabled so there will be a delay between when you post your comment and when it shows up. Patience is a virtue; there is no need to re-submit your comment.

Why ask?