De Familie Brontë

Better to be without logic than without feeling

Tentoonstelling over ‘saucy’ Patrick Brontë in Parsonage museum

Posted By on 15 maart 2011

Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft het Brontë Parsonage Museum een tentoonstelling ingericht over Patrick Brontë, vader van schrijfsters Emily, Charlotte en Anne Brontë. De expositie die overmorgen, 17 maart 2011, opent, belicht niet alleen Patricks rol als vader van drie geniale dochters maar heeft ook aandacht voor zijn eigen prestaties als schrijver, wetenschapper, geestelijke en sociaal actievoerder.

Topstukken

Patrick 'saucy Pat' Brontë

Een van de topstukken in de tentoonstelling is de briefwisseling tussen vader Brontë en schrijfster Elizabeth Gaskell waarin hij haar vraagt een biografie te schrijven over zijn dochter Charlotte. De briefwisseling is aan de Parsonage uitgeleend door de John Rylands Bibliotheek van de Universiteit van Manchester. Ze laat zien hoe Patrick betrokken was bij de totstandkoming van de bekende biografie door het verstrekken van achtergrondinformatie over zijn eigen leven en dat van zijn beroemde dochter.

Naast Patricks dichtbundels, persoonlijke bezittingen en brieven is er in de expositie ook een ereplaats voor een brief van Patricks vroeg overleden vrouw Maria Branwell. De brief die begint met ‘My dear saucy Pat’ is een van de weinige brieven van moeder Brontë die bewaard is gebleven. Zoals de aanhef al doet vermoeden, geeft hij een heerlijk kijkje in de verkeringstijd van het stel.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Patrick Brontë overleed. Hij werd 84 jaar en overleefde zijn vrouw en al zijn kinderen.

Meer info:

  • Bekijk voor meer informatie over Patrick Brontë onze korte biografie.
  • Voor meer informatie over de Brontë Parsonage Museum kunt u terecht op hun website.

Comments

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is currently enabled so there will be a delay between when you post your comment and when it shows up. Patience is a virtue; there is no need to re-submit your comment.

Why ask?